Uitrusting en accessoires

Afrastering: 7 tips voor een veiligere omheining

Koltec afrastering

Strakke geleiders

Een goede afrastering begint met strak gespannen draad, koord of lint. Slap hangende lijnen kan verwondingen veroorzaken bij paarden die proberen te vluchten. Zorg ook voor een zo hoog mogelijke elektrische spanning en verbind de lijnen op meerdere punten voor een betere spanningsverdeling en geleidbaarheid. Een goede installatie is essentieel voor het succes van de afrastering.

Goede geleiders

Geleiders gemaakt van kunststof met RVS en/of koperdraden zorgen voor optimale stroomgeleiding. Dikkere geleiders en producten met een lage weerstand, zoals Hippo Long Life, bieden betere geleidbaarheid en veiligheid. Goede geleiders zijn cruciaal voor het effectief houden van paarden binnen de afrastering.

Onderhoud van de afrastering

Lint is zichtbaarder en minder scherp, maar onderhoudsgevoeliger dan koord. Koord blijft langer strak en vereist minder onderhoud. Gebruik spanners om onderhoud eenvoudiger te maken. Regelmatig onderhoud zorgt voor een veiligere omheining en verlengt de levensduur van uw afrastering.

Voldoende vermogen

Een schrikdraadapparaat met voldoende vermogen is essentieel voor een effectieve werking. Zorg voor minimaal 3.000 Volt voor een goed schrikeffect en optimaliseer de spanning om fouten sneller aan het licht te brengen. Een sterker apparaat kan een slechte geleidbaarheid van de afrastering niet compenseren.

Aarding

Een goede aarding is cruciaal voor een effectieve afrastering. Zorg voor voldoende aardingscapaciteit en controleer de spanning op de aardpen. Verbeter de aarding indien nodig door extra aardpennen te plaatsen. Het testen van de aarding helpt bij het identificeren en oplossen van problemen.

Hoogwaardige reparaties

Gebruik koord- en lintverbinders in plaats van knopen om een optimale geleiding en minimaal spanningsverlies te garanderen. Hoogwaardige reparaties zorgen voor een veiligere en effectievere afrastering. Vermijd vonken en doorbranden van koord of lint door correcte verbindingen te gebruiken.

Meten is weten

Controleer regelmatig de spanning met een schrikdraadapparaat met display of een handige spanningstester. Neem contact op met KOLTEC voor advies en ondersteuning bij problemen. Regelmatige controles helpen bij het identificeren en oplossen van eventuele problemen, waardoor de veiligheid van de afrastering wordt gewaarborgd.

Bron: De Hippische Ondernemer

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws