Wet- en regelgeving

Bijrijder en paard: belangrijke juridische aspecten

hippisch recht paardensport bijrijder

Wettelijk uitgangspunt aansprakelijkheid bijrijder

Het vinden van een betrouwbare bijrijder is uitdagend, maar het juridische aspect wordt vaak over het hoofd gezien. Het wettelijk uitgangspunt is dat de paardeneigenaar aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door het paard, inclusief schade veroorzaakt aan de bijrijder. Toch is aansprakelijkheid niet hetzelfde als schadevergoedingsplicht, wat afhangt van factoren zoals ‘eigen schuld’.

Invulling van de ‘bewuste risicoaanvaarding’ norm

De norm wordt bepaald door wat partijen wisten, bespraken en welke informatie beschikbaar was. Daarom is het belangrijk om vast te leggen welke informatie is uitgewisseld en welke risico’s de bijrijder bewust accepteert. Een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland illustreert het belang van duidelijke afspraken tussen partijen over aansprakelijkheid.

Moraal van het verhaal: heldere afspraken zijn cruciaal

Gemaakte afspraken tussen partijen hebben bindende werking als ze duidelijk en scherp zijn. Als eigenaar kun je afspreken dat de bijrijder alle risico’s zelf draagt, maar het is verstandig om te onderzoeken wie voor welk risico verzekerd is of zich redelijkerwijs kan verzekeren.

Bron: Vereniging Eigen Paard

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws