Wet- en regelgeving

Couperen van paardenstaarten: de huidige situatie en toekomst

paard paardensport hippisch nieuws couperen

De huidige regels rond couperen van paardenstaarten

Sinds 2001 is het couperen van paardenstaarten in Nederland officieel verboden, tenzij er een medische noodzaak is. Desondanks komt het nog steeds voor, voornamelijk bij Nederlandse Trekpaarden. Een uitzondering op het verbod blijft bestaan voor veterinaire redenen, mits er een officiële verklaring van een dierenarts wordt overlegd met de reden, datum en plaats van het couperen.

Europese wetgeving

Het K.V.T.H.-stamboek hoopt dat couperen van paardenstaarten uiteindelijk ook op Europees niveau in de wetgeving wordt opgenomen. Dit zou ervoor zorgen dat gecoupeerde paarden niet meer kunnen deelnemen aan evenementen. Stamboeken kunnen echter zelf ook regels opnemen in hun reglement, waardoor deze rechtsgeldig worden.

Waarom couperen van paardenstaarten nog steeds gebeurt

Er is binnen het stamboek nog steeds een tweedeling tussen degenen die couperen als verminking zien en een groep van ongeveer vijftig fokkers die couperen verdedigen. Argumenten voor couperen zijn vaak gebaseerd op traditie en praktische overwegingen bij het werken met paarden. Het stamboek is voorzichtig om zelf een streep door het couperen te trekken.

De roep om een definitief coupeerverbod

Voorzitter Guusje ter Horst van de Sectorraad Paarden hoopt dat een definitief coupeerverbod snel wordt ingevoerd, of dat het stamboek zelf besluit om de reglementen aan te scherpen. Dierenwelzijn staat centraal in deze discussie en het is belangrijk dat de sector zich houdt aan het verbod.

Medische noodzaak en misbruik

Dierenarts professor Marianne Sloet benadrukt dat er slechts zelden een medische noodzaak is om staarten te couperen. Misbruik van veterinaire verklaringen komt voor, vooral bij veulens met in België afgegeven verklaringen. In de nieuwe wetgeving zal de uitzondering voor veterinaire redenen niet meer bestaan, waardoor misbruik wordt voorkomen.

Trends in couperen

Ondanks het ontbreken van een totale uitbanning van het couperen van paardenstaarten, zien we het de afgelopen jaren wel afnemen. Op de K.V.T.H.-veulenkeuring vorig jaar waren slechts twee veulens zonder staart, die beide niet zijn doorverwezen naar de Centrale Keuring.

Bron: De Hippische Ondernemer

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws