Gezondheid en welzijn

De gevaren van wormen bij paarden

mestwetgeving voor paardenhouders mest wormen

Koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering, groeiachterstand en zelfs de dood kunnen gevolgen zijn van een wormbesmetting bij paarden. Wormen zijn parasieten die in het spijsverteringsstelsel van paarden leven. Ze kunnen met name bij jonge paarden voor problemen zorgen, zoals groeiachterstand en ernstige koliek.

Verschillende soorten wormen

De meest voorkomende wormen bij paarden zijn veulenworm (Strongyloides westeri), spoelworm (Parascaris equorum), rode bloedworm/kleine strongyliden (Cyathostominae), grote strongyliden (Strongylus vulgaris) en lintworm (Anoplochephala perfoliata). Elk type worm kan verschillende symptomen en problemen veroorzaken bij het paard.

Mestonderzoek voor gericht ontwormen

Het is niet meer aan te raden om paarden volgens een vast schema te ontwormen. Door middel van mestonderzoek kan vastgesteld worden welke paarden een teveel aan wormeitjes in de mest hebben en behandeld moeten worden. Mestonderzoek is vooral belangrijk in het voorjaar en de zomer, omdat sommige wormen in de winter geen eieren uitscheiden.

Aanpak per paard en bedrijf

Er is geen standaard ontwormschema te geven, omdat de aanpak per bedrijf en per paard verschilt. De dierenarts zal op basis van een analyse van het paardenbedrijf en de uitkomsten van het mestonderzoek een passend advies geven voor het ontwormen van de paarden.

Goed weidemanagement is cruciaal

Het is belangrijk om de infectiedruk op het weiland zo laag mogelijk te houden. Dit kan bereikt worden door gericht te ontwormen en een goed weidemanagement toe te passen. Enkele tips hiervoor zijn:

  • Weid de paarden regelmatig om naar verschillende, schone percelen.
  • Verwijder minstens twee keer per week de mest uit het land.
  • Laat de weides afwisselend begrazen door andere diersoorten zoals schapen of koeien.
  • Maai het land in plaats van het te laten begrazen door andere diersoorten.

Aandacht voor jonge paarden en veulens

Jonge paarden en veulens hebben een beperkte weerstand en lopen daardoor meer kans op problemen door wormen. Het is verstandig om bij deze dieren regelmatiger mestonderzoek te doen en/of volgens een vast schema te ontwormen. Bij veulens is het raadzaam om de eerste ontworming uit te voeren rond de leeftijd van 2 tot 3 maanden, afhankelijk van het soort worm waartegen behandeld moet worden. Overleg met de dierenarts over het juiste ontwormingsschema voor veulens en jonge paarden.

Resistentieproblematiek

Resistentie tegen ontwormingsmiddelen is een groeiend probleem in de paardenwereld. Door overmatig en onjuist gebruik van ontwormingsmiddelen kunnen wormen ongevoelig worden voor de werkzame stoffen. Dit maakt het steeds moeilijker om effectief te ontwormen. Om resistentie te voorkomen, is het essentieel om paarden alleen te ontwormen wanneer dat nodig is, op basis van de resultaten van mestonderzoek en het advies van de dierenarts.

Natuurlijke alternatieven

Er zijn ook enkele natuurlijke alternatieven voor het ontwormen van paarden, zoals het voeren van diatomeeënaarde, knoflook, pompoenpitten en kruidenmengsels. Hoewel deze alternatieven mogelijk enige effectiviteit kunnen hebben, zijn ze vaak minder betrouwbaar en krachtig dan de chemische ontwormingsmiddelen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je besluit om natuurlijke alternatieven te gebruiken, zodat je zeker weet dat ze veilig zijn voor jouw paard en effectief genoeg om wormbesmettingen te bestrijden.

Preventieve maatregelen

Naast ontwormen en goed weidemanagement zijn er nog enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om wormbesmettingen te voorkomen:

  • Zorg voor een goede algemene gezondheid van je paard, bijvoorbeeld door het aanbieden van een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging.
  • Houd de paardenstallen schoon en droog, en zorg voor voldoende ventilatie.
  • Voorkom overbevolking van paarden in de stal of op het land.
  • Quarantaine en ontworm nieuwe paarden voordat ze in contact komen met de andere paarden op het bedrijf.
  • Houd de hoeven van je paard schoon en goed bijgehouden, aangezien sommige wormen zich in de hoeven kunnen nestelen.

Het ontwormen van paarden is een essentieel onderdeel van de paardenverzorging. Door het toepassen van gerichte ontworming op basis van mestonderzoek, het volgen van het advies van een dierenarts en het handhaven van goede weide- en stalmanagementpraktijken, kun je jouw paard beschermen tegen de schadelijke effecten van wormbesmettingen en bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor jouw paard.

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws