Overig nieuws

Hengstenhouders KWPN nemen afstand van fokwaardeschatting beleid

KWPN

Negen prominente hengstenhouders in Nederland, waaronder Jan Greve en Paul Hendrix, hebben openlijk afstand genomen van het KWPN-beleid betreffende fokwaardeschatting. In een open brief kondigen zij aan tijdelijk ‘een eigen weg te bewandelen’.

KWPN-fokwaarden zorgen voor onvrede

De hengstenhouders zijn ontevreden over de nieuwe KWPN-fokwaarden. Vorig jaar werd al duidelijk dat ze niet blij waren, en na de reactie van het KWPN op het audit-rapport over de fokwaarden, hebben ze opnieuw hun ongenoegen geuit.

Geen vertegenwoordiging voor hengstenhouders

De hengstenhouders concluderen in hun open brief dat er binnen het KWPN geen vertegenwoordiging is voor hun beroepsgroep. Daarom distantiëren ze zich van het huidige fokkerijbeleid. Volgens hen ontbreekt het binnen het bestuur aan kennis om een goed fokkerijbeleid aan te sturen.

Verschil in interpretatie rapport

De hengstenhouders geven aan dat hun interpretatie van het uitgebrachte rapport compleet anders is dan die van het KWPN. Ze concluderen dat de huidige genoom fokwaarden op 23 punten onjuist zijn en niet goed aansluiten bij hun fokdoel: Grand Prix.

Genegeerde stem van hengstenhouders

Op 12 april hebben de hengstenhouders hun zienswijze nogmaals naar voren gebracht. Het KWPN zou binnen twee maanden met een besluit of plan van aanpak komen. Echter, het algemeen bestuur bracht binnen twee dagen een persbericht naar buiten waaruit blijkt dat de stem van de hengstenhouders volledig genegeerd wordt.

Voorlopig eigen weg bewandelen

De hengstenhouders betreuren de situatie en hopen in de toekomst weer deel uit te kunnen maken van de besluitvorming binnen het KWPN. Voorlopig zullen zij echter hun eigen weg bewandelen.

 

Bron: Horses.nl

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws