Overig nieuws

KWPN: Het belang van ledenbetrokkenheid

KWPN

Introductie KWPN en fokwaarden

KWPN is een ledenorganisatie die zich richt op het ondersteunen van haar leden bij het fokken en vermarkten van ’s werelds meest duurzame en kwaliteitsvolle sportpaard. Om deze doelen te bereiken, heeft KWPN fokwaarden geïntroduceerd als hulpmiddel bij de fokkerijkeuze, die een objectieve indicatie geven van de foktechnische waarde van een paard.

Onrust rondom fokwaarden van KWPN

In 2022 ontstond er onrust over de totstandkoming en het belang van fokwaarden. Dit kwam mede door veranderingen in de manier waarop sport- en exterieurfokwaarden werden berekend en gepresenteerd. Om het draagvlak voor fokwaardeschatting te vergroten, heeft het Algemeen Bestuur besloten een onafhankelijke auditcommissie aan te stellen.

Auditcommissie en verbeteringen

De auditcommissie heeft geconcludeerd dat de huidige fokwaarden een goede indicatie zijn voor de vererving van hengsten, maar dat er ruimte is voor verbetering. Het KWPN heeft de aanbevelingen van de auditcommissie ter harte genomen en werkt aan het verbeteren van de fokwaardeschatting.

Communicatie en ledenbetrokkenheid

Om de leden op de hoogte te houden van de bevindingen van de auditcommissie, heeft het KWPN een bericht gepubliceerd en het auditrapport toegevoegd. De kantoororganisatie werkt nu aan een plan om de aanbevelingen van de commissie te implementeren, waarbij ook tijdspaden en budgetten worden gekoppeld aan elke actie.

Reactie hengstenhouders

Een groep van negen hengstenhouders heeft zich middels een open brief gedistantieerd van het KWPN-beleid. Het Algemeen Bestuur respecteert hun mening, maar benadrukt dat het belangrijk is om het gemeenschappelijke belang van alle 19.000 leden in het oog te houden.

Draagvlak vergroten

Het vergroten van het draagvlak voor fokwaarden binnen de vereniging is een belangrijk aandachtspunt. Fokwaarden zijn slechts een hulpmiddel voor de fokkers, die zelf kunnen bepalen of ze dit willen gebruiken of liever vertrouwen op hun eigen gevoel en/of andere informatiebronnen. Het KWPN zal tijdens een ingelaste Ledenraadsvergadering een dialoog aangaan over het vergroten van het draagvlak voor fokwaarden.

 

Bron: KWPN

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws