Paardenrassen en fokkerij

Paard: 100 jaar vooruitgang en wetenschap

paarden paardensport paardenbedrijf paard

De rol van wetenschap in paardenwelzijn

In de afgelopen eeuw is er veel veranderd in de kijk op paardenwelzijn. Wetenschappers hebben bijgedragen aan een groeiende bewustwording en het veranderen van standpunten. Paarden kregen een andere rol als sportpartner, waardoor de paardensport populairder werd. Hierdoor ontstond er meer ruimte voor wetenschappelijk onderzoek rondom (sport)paarden.

Objectieve ontrafeling van het mysterie paard

Onderzoeken in de vorige eeuw hebben geleid tot een beter begrip van paarden en hun welzijn. Eerst was de kennis vooral gebaseerd op ervaringen, maar later werd er meer onderzoek gedaan. Zo werd duidelijk dat vrije beweging, sociaal contact en goed voermanagement essentieel zijn voor paardenwelzijn.

Mentaal welzijn van paarden

Naast fysieke aspecten, wordt er tegenwoordig ook meer aandacht besteed aan het mentale welzijn van paarden. Onderzoekers vragen zich af wat het voordeel voor het paard is en streven naar een wederzijdse positieve samenwerking. Hierbij wordt rekening gehouden met de manier waarop paarden de wereld ervaren met hun zintuigen.

KNHS en welzijnsontwikkelingen

De KNHS werkt samen met gerenommeerde onderzoeksinstituten en volgt wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van paardenwelzijn op de voet. De KNHS Welzijnscode is verbonden met het Algemeen Wedstrijdreglement en wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast op basis van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht.

Bron: KNHS

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws