Wet- en regelgeving

Paard kopen: wettelijke garantietermijn is 6 maanden

paard paardensport paard kopen

ijke garantietermijn is zes maanden

Vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met het verlengen van de wettelijke garantietermijn van zes maanden naar één jaar bij de verkoop van paarden aan consumenten, wat ongunstig zou zijn voor hippische ondernemers. Echter, dankzij een motie van VVD, CDA en SGP in de Eerste Kamer blijft de garantietermijn voor levende dieren, waaronder paarden, toch op zes maanden.

Europese richtlijn en gevolgen voor Nederland

De nieuwe wetgeving omtrent consumentenkoop komt voort uit een Europese richtlijn (2019/771) die in 2019 werd aangenomen. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving, waardoor het gevolgen heeft voor Nederland.

Risico’s voor verkopers

De verkoop van paarden aan consumenten zou door de verlenging van de garantietermijn risicovoller worden voor beroeps- en bedrijfsmatige verkopers. Het bewijsvermoeden van zes maanden werd al als vervelend ervaren door hippische ondernemers.

Het belang van een juridisch correct koopcontract

Ondanks het behoud van de garantietermijn van zes maanden, blijft het opstellen van een goede koopovereenkomst essentieel. Een juridisch correct opgesteld koopcontract kan het verschil maken bij een conflict. Dit houdt in dat er een op maat gemaakte en juridisch correcte koopovereenkomst moet worden opgesteld. Hierin moeten zaken zoals de omschrijving van het paard, het aankoopdoel van de koper, een keuringsrapport en beeldmateriaal worden vastgelegd.

Hulp bij het opstellen van een koopcontract

Juristen kunnen helpen bij het op maat maken van een passend koopcontract, waardoor de risico’s op een geschil wordt verkleint. Het is belangrijk om je juridische positie vooraf zo goed mogelijk in te kleden om problemen te voorkomen.

Bron: Felix.nl

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws