Overig nieuws

Paarden zorgen voor miljoenenwinst van Britse Royals

Paardensportgeschenken

Miljoenenwinst door verkoop van paarden

De Britse koning Charles III en zijn overleden moeder, koningin Elizabeth II, lijken bijna £2 miljoen te hebben verdiend aan de verkoop van de dieren die zij als geschenken ontvingen van prominente figuren. Meer dan 40 dieren zijn geïdentificeerd als geschenken aan de koningin van een sjeik uit Dubai, een islamitisch religieus leider en een lid van de Saudische koninklijke familie. Deze paarden werden door de jaren heen actief gebruikt in de paardensport, wat zowel de status als de waarde van de dieren verhoogde.

Geschonken door Sheikh Mohammed

De grootste schenker aan de koninklijke familie was Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de emir van Dubai en premier van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij schonk naar verluidt ten minste 34 paarden aan de royals. Een ander bekend figuur die de dieren schonk, was de Aga Khan, de spirituele leider van de sjiitische Isma’ili-moslims. Beide figuren hadden zowel officiële als persoonlijke relaties met de Britse koninklijke familie, waarbij hun gemeenschappelijke interesse in paardensport een belangrijke rol speelde.

Verkoop van geërfde paarden

Sommige paarden werden door koningin Elizabeth, een gepassioneerd liefhebber van het fokken en racen van volbloeden, verkocht voor winst. Koning Charles heeft de afgelopen maanden enkele van de paarden die hij van zijn moeder erfde, verkocht op veilingen. Deze geërfde paarden hebben een geschatte waarde van minstens £27 miljoen. De verkoop van deze paarden roept ethische vragen op over de betrokkenheid van de koninklijke familie bij de paardensport en de potentiële invloed van externe partijen.

Buckingham Palace ziet paarden als privécadeaus

Het Britse koningshuis beschouwt ze als privégeschenken. Er zijn echter vragen gerezen over de duidelijkheid van het beleid in situaties waarin de relatie tussen de Windsors en hun weldoeners minder duidelijk is. Het accepteren van dergelijke waardevolle geschenken kan de schijn van belangenverstrengeling wekken en de reputatie van het koningshuis schaden. Transparantie en duidelijke richtlijnen voor het accepteren van geschenken zijn essentieel om het vertrouwen van het publiek in de koninklijke familie te behouden.

Bron: Theguardian.com

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws