Paardenbedrijf in Limburg geconfronteerd met wolven
Henk Ebbers, eigenaar van een paardenbedrijf in Ottersum, Limburg, maakt zich zorgen over de aanwezigheid van wolven rond zijn opfok en fokkerij. Hoewel wolven nog niet officieel gevestigd zijn in het gebied, zijn er al diverse schapen doodgebeten. Ebbers vreest niet alleen voor directe aanvallen op zijn paarden, maar ook voor gewonde of geblesseerde dieren door paniek. Hij overweegt extra afrastering te plaatsen, maar wacht op duidelijkheid over subsidies van de Provincie Limburg.
Gevolgen van wolven voor het paardenbedrijf
De aanwezigheid van wolven zorgt voor onrust bij paardenhouders zoals Ebbers. Zijn paardenbedrijf biedt onderdak aan zo’n 130 paarden voor opfok, een fokkerij/hengstenhouderij en de verkoop van dressuurpaarden en rijpony’s. Met de zomer in aantocht, waarbij de paarden dag en nacht buiten lopen, nemen de zorgen toe. Ebbers vreest vooral voor paarden die gewond of geblesseerd raken door paniek, waardoor hun waarde vermindert.
Preventieve maatregelen overwegen
Ebbers heeft op dit moment al afrastering met drie draden, waarvan de hoogste op ongeveer 1,40 meter zit. Hij overweegt om aan de buitenkant nog extra omheining te plaatsen, maar dit brengt kosten met zich mee. De Provincie Limburg heeft aangegeven met subsidies te komen, maar details zijn nog niet bekend. Een regeling voor alle dieren wordt verwacht vanaf maart-april.
Communicatie met klanten en risico’s
Ongeveer 80% van de paarden in de opfok zijn van derden, waardoor Ebbers ook te maken heeft met de zorgen van klanten. Hij heeft nog geen stappen ondernomen om klanten te informeren, maar erkent dat de risico’s met de aanwezigheid van wolven groter worden. Ebbers maakt zich vooral zorgen om de schade die wolven kunnen veroorzaken, die in sommige gevallen niets te maken heeft met honger, maar met doden voor de ‘fun’.
Noodzaak van een adviserende rol
Ebbers benadrukt het belang van een partij die het voortouw neemt in het omgaan met wolven en een adviserende rol verzorgt in wat wel en niet veilig en deugdelijk is voor paarden. Maatregelen zoals waakhonden of het binnenhouden van paarden zijn voor hem geen optie, omdat dit een andere manier van paardenhouden betekent. De vergoeding die je krijgt van een paar honderd euro bij schade is in zijn ogen niet voldoende vergeleken met de daadwerkelijke schade die het met zich meebrengt. Een paard is voor velen een familielid en voor het paardenbedrijf vertegenwoordigt het tientallen jaren aan fokkerij.
Beperkingen in het vaststellen van schade door wolven
Bij veel schade wordt er voor de wolf nog geen label op geplakt, omdat er geen DNA wordt gevonden. Het schijnt dat dit makkelijk verloren gaat door regen of de komst van andere dieren. Dit maakt het moeilijk om de daadwerkelijke impact van wolven op het paardenbedrijf vast te stellen en passende maatregelen te nemen.
Conclusie: paardenbedrijf zoekt oplossingen en begeleiding
Samenvattend maken Henk Ebbers en zijn paardenbedrijf in Limburg zich zorgen over de aanwezigheid van wolven in het gebied. Hij overweegt preventieve maatregelen zoals extra afrastering, maar wacht op duidelijkheid over de subsidieregelingen. Daarnaast benadrukt hij de noodzaak van een adviserende partij die helpt bij het nemen van de juiste beslissingen rondom het beschermen van paarden tegen wolven. Het paardenbedrijf en zijn klanten zijn op zoek naar oplossingen en begeleiding om de veiligheid en het welzijn van hun paarden te waarborgen.
Bron: De Hippische Ondernemer