Gezondheid en welzijn

Paardenboxen: nieuwe richtlijnen voor paardenwelzijn

Paardenboxen, paarden, paardensport

Belang van de juiste boxafmetingen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het welzijn van paarden en de huisvesting speelt hierin een cruciale rol. De Sectorraad Paard benadrukt dat de combinatie van stalling en beweging belangrijker is dan de boxafmeting op zichzelf. Toch is het van belang dat de afmetingen van paardenboxen voldoen aan de minimale richtlijnen om een gezonde en tevreden leefomgeving voor het paard te garanderen.

Richtlijnen voor paardenboxen

De Sectorraad Paarden heeft richtlijnen opgesteld voor de minimale boxoppervlakte. Voor pony’s kleiner dan 1,56 meter geldt een minimale oppervlakte van (2x stokmaat)² en voor paarden groter dan 1,56 meter is dit minimaal 10 m². Deze richtlijnen zijn inmiddels van kracht en worden standaard opgenomen bij de toetsing van aanvragen voor nieuwbouw- en verbouwstallen.

Aanpassen van bestaande paardenboxen

Om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen kunnen bestaande paardenboxen worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld door tussenstukken te plaatsen die de zij- of voorwanden verlengen, wat aanzienlijk goedkoper is dan het plaatsen van compleet nieuwe wanden. Daarnaast is het belangrijk om paarden de mogelijkheid te geven voor contact met hun buren door middel van een complete spijlenwand of een contactluik in een dichte wand.

 Essentiële kenmerken van een paardenbox

Een goede paardenbox beschikt over vier (deels) dichte wanden, een droge ligplaats, voldoende ventilatie en lichtsterkte. In een box moet een paard gemakkelijk kunnen draaien, liggen en opstaan, en het risico op vastklemming moet zo klein mogelijk zijn. Sociaal contact tussen paarden wordt bevorderd door openingen in de tussenwanden te plaatsen, wat tevens zorgt voor betere luchtuitwisseling.

Uitloop bij een paardenbox

Een uitloop kan aan een paardenbox worden toegevoegd om het paard meer bewegingsruimte te bieden. Een uitloop is vooral functioneel als weidegang niet mogelijk is. Een minimale afmeting van 3 x 3 meter wordt aanbevolen, waarbij de breedte idealiter gelijk is aan die van de paardenbox.

Bron: Vereniging Eigen Paard

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws