Wet- en regelgeving

Paardensport op de Veluwe: Terug naar het ruiterpad

ruiterpad, ruiters, paarden, paardensport

Toenemende drukte en paardensport op de Veluwe

De Veluwe ervaart een groeiende drukte door de paardensport, waardoor het belangrijk is dat verschillende gebruikers van het gebied, waaronder paardensporters, gescheiden blijven. Er ontstaan namelijk problemen als paarden buiten de men- en ruiterroutes gaan, zoals hobbels en kuilen in wandelpaden, platgetrapte beschermde planten en lastige ontmoetingen met wandelaars, fietsers en honden. Staatsbosbeheer merkt op dat dit steeds vaker gebeurt en is van plan actie te ondernemen.

Aanpak door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer zal extra aandacht besteden aan het informeren van ruiters over het belang van het volgen van de juiste paden. Ze zullen publieksvriendelijke acties organiseren, maar zullen ook boetes uitdelen voor overtreders. Een boete voor het rijden buiten de paden bedraagt 100 euro exclusief administratiekosten. Het probleem speelt niet alleen op de Midden-Veluwe, maar ook op de noordelijke Veluwe, dus het is denkbaar dat er ook daar meer opgetreden gaat worden.

Reacties vanuit de paardensport

Verschillende paardensportcentra op de Veluwe begrijpen de noodzaak om de regels aan te scherpen. Ze benadrukken het belang van het volgen van de aangewezen ruiterpaden en de mogelijke gevaren en hinder die ontstaan bij het negeren van deze paden. Bovendien zijn sommige mensen bang voor paarden, wat ongemakkelijke situaties kan opleveren.

Onderhoud van men- en ruiterroutes

De paardensportcentra wijzen erop dat Staatsbosbeheer ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van de men- en ruiterroutes. Ze geven aan dat sommige paden niet goed begaanbaar zijn of moeilijk te herkennen, waardoor ruiters soms onbedoeld van de route afwijken. Staatsbosbeheer erkent deze problemen en meldt dat er met vrijwilligers hard gewerkt wordt om het netwerk van ruiter- en menroutes, zo’n 140 kilometer, in orde te maken.

Bron: De Stentor

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws