Gezondheid en welzijn

Paardenvoer: Zelf ruwvoer maaien en hooien voor paarden

paarden paardenvoer

Het belang van ruwvoer in paardenvoeding

Ruwvoer vormt een essentieel onderdeel van het dieet van paarden. Naast gras in de weide bestaat paardenvoer uit hooi en voordroogkuil. Door gras te drogen, vermindert het vochtgehalte en kan het langer bewaard worden. Het maken van hooi duurt ongeveer vijf dagen, afhankelijk van het weer. Hooi moet droog opgeslagen worden.

Een laag suikergehalte in paardenvoer

Om het suikergehalte in paardenvoer laag te houden, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Maai het gras vroeg in de ochtend, tussen 05.00 en 10.00 uur, wanneer het suikergehalte het laagst is. Droogte en een tekort aan meststoffen verhogen het suikergehalte. Gebruik bijvoorbeeld Pavo FieldCare voor het bemesten van paardenweides.

Voordroogkuil als paardenvoer

Voordroogkuil ontstaat door gras drie dagen te laten drogen en vervolgens in folie te wikkelen. Hierdoor treedt een verzuring op, waardoor de houdbaarheid toeneemt. Een aangebroken baal voordroogkuil moet binnen vier tot vijf dagen verbruikt worden. Tijdens warme zomermaanden kan de houdbaarheid nog korter zijn vanwege broei.

De voedingswaarde van paardenvoer bepalen

Om de voedingswaarde van hooi en voordroogkuil te bepalen, kan een analyse worden uitgevoerd door Eurofins Agro. Dit kan onder andere via de Pavo Ruwvoer Quickscan. De uitkomsten worden weergegeven op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 ‘laag’ is en 5 ‘hoog’. De gewenste waardes zijn afhankelijk van de behoefte van het paard.

Kleur en geur van hooi als indicator

De kleur en geur van hooi geven informatie over de droogperiode. Groen hooi met een frisse kruidige geur heeft een korte droogtijd en een hoge voedingswaarde. Lichtbruin hooi heeft een karamelachtige geur en een verminderde voedingswaarde. Bruin-zwart hooi met een muffe geur is minder smakelijk voor het paard.

Kwaliteit van voordroogkuil

Beoordeel voordroogkuil op basis van schimmelvrijheid en geur. Goede voordroogkuil heeft een frisse, lichtzure geur. Een sterke rottingsgeur duidt op een hoog vochtgehalte en is minder geschikt voor paarden.

 

Bron: Pavo

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws