Evenementen en wedstrijden

Springwedstrijden jeugd: plezier en leren voor jonge ruiters

CHIO 2023 springsport

Jeugdrubrieken Springen voor leeftijdsgenoten

De KNHS heeft samen met zijn verenigingen springwedstrijden jeugd georganiseerd, gericht op het samen sporten van kinderen en jongeren met hun leeftijdsgenoten. Het doel van deze Jeugdrubrieken Springen is om de jeugd actief te houden in de sport en meer plezier te laten beleven. In deze rubrieken staat de leeftijd van de ruiter centraal, niet de grootte van de pony of het paard. Alle ruiters krijgen van de jury nuttige feedback over hun rijstijl in het parcours, wat bijdraagt aan hun groei en ontwikkeling in de sport.

Jeugdrubrieken vergelijkbaar met andere sporten

De Jeugdrubrieken volgen hetzelfde principe als bij andere sporten zoals voetbal en hockey, met categorieën zoals JO9, JO12, JO15, JO19 en JO22. Zowel pony’s als paarden kunnen deelnemen in één klassement. De parcoursbouwer past het parcours tussentijds aan indien nodig, om ervoor te zorgen dat alle deelnemers een eerlijke en passende uitdaging krijgen. De rubrieken worden uitgeschreven op rijstijl, met een nieuwe parcourssoort ‘Jeugd met barrage’ toegevoegd voor extra uitdaging en plezier, wat helpt om de competitieve geest van de jeugdige ruiters aan te wakkeren.

Verschillen met reguliere springrubrieken

Ten opzichte van reguliere springrubrieken zijn er enkele verschillen in rubriek/parcourssoort, startvolgorde en klassement. De jeugd kan starten in alle reguliere klassen (hoogtes) en wordt gereden voor winstpunten. Iedereen met een geldige KNHS Startpas of Springabonnement kan deelnemen. Deze aanpak zorgt voor een betere integratie van de jeugd in de paardensport en stimuleert hun betrokkenheid.

Meekijk wedstrijd voor verenigingen

De KNHS geeft tijdens de wedstrijd uitleg aan wedstrijdorganisaties en omliggende verenigingen over het organiseren van jeugdrubrieken springen. Er wordt een presentatie gegeven, een handleiding uitgereikt en men kan ervaren hoe de springwedstrijd met jeugdrubrieken verloopt. Verenigingen ontvangen hiervoor een uitnodiging per e-mail. Door deze samenwerking en kennisdeling worden verenigingen beter uitgerust om toekomstige jeugdwedstrijden te organiseren en te ondersteunen.

Geplande wedstrijden en inschrijvingen

Er staan diverse jeugdspringwedstrijden gepland in verschillende regio’s, open voor inschrijving van deelnemers. Dit biedt jonge ruiters volop mogelijkheden om deel te nemen aan wedstrijden en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. De geplande wedstrijden zijn als volgt:

KNHS Springwedstrijd jeugd Zuid-Oost

Deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 3 juni in Haaksbergen, bij PSV de Sterruiters. Inschrijven kan via Mijn KNHS tot 26 mei.

KNHS Springwedstrijd jeugd Noord

De noordelijke wedstrijd staat gepland op zondag 11 juni bij het Hippisch Centrum Exloo. Inschrijven is mogelijk via Mijn KNHS tot 4 juni.

KNHS Springwedstrijd jeugd Zuid-West

Deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 17 juni in Nisse, bij PSV de Weelruiters. Inschrijven kan via Mijn KNHS tot 10 juni.

Door het aanbieden van deze regionale wedstrijden wil de KNHS jeugdruiters stimuleren om deel te nemen aan springwedstrijden en hen helpen hun vaardigheden en zelfvertrouwen verder te ontwikkelen. De Jeugdrubrieken Springen bieden een uitstekende kans voor jonge ruiters om zich te meten met leeftijdsgenoten en plezier te beleven aan de paardensport.

Bron: KNHS

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws