Gezondheid en welzijn

Tastharen: Cruciaal voor paardenwelzijn

Paarden paardensport tastharen welzijn

Wat zijn tastharen?

Tastharen zijn lange, dikke haren die zich rondom de ogen, neus, bovenlip en wangen van paarden bevinden. Deze haren zijn gevoeliger en dieper geworteld dan normale haren, waardoor paarden in staat zijn om subtiele bewegingen te detecteren. Deze haren hebben een speciale structuur, met een met bloed gevulde sinus die gevoelige zenuwen bevat.

Het belang van tastharen in paardenwelzijn

Tastharen zijn essentieel voor paarden om hun omgeving te verkennen, voedsel te vinden en te communiceren met anderen. Ze helpen paarden ook bij het navigeren in het donker of slecht verlichte omgevingen. Vanwege de unieke oogstand van paarden hebben ze dode hoeken recht voor hun hoofd en onder de neus, waar de haren van pas komen. Deze haren helpen paarden om steentjes of takjes in hun voer te herkennen en voorkomen dat ze die opeten. Ze spelen ook een rol in de communicatie met andere paarden of mensen, waarbij paarden kleine lichaamsbewegingen gebruiken.

Nieuwe regelgeving

Organisaties zoals de FEI, KNHS en KWPN hebben een verbod ingesteld op het verwijderen van tastharen bij paarden. Paarden met volledig verwijderde tastharen mogen niet deelnemen aan KWPN-evenementen vanaf 1 januari 2023. Dit geldt ook voor paarden waarvan de binnenzijde van de oorschelpen zijn weggeschoren, aangezien deze haren de gehoorgang beschermen tegen beestjes, wind en regen.

Advies voor het omgaan met tastharen

Het is toegestaan om de haren bij te punten, maar het beste is om ze volledig intact te laten. De Sectorraad Paarden adviseert om minimaal één centimeter van de haren te laten staan. Onderzoek toont aan dat paarden met afgeknipte tastharen zich sneller stoten, wat aangeeft dat het beter is om de deze haren volledig te laten staan voor het welzijn van het paard.

Bron: LTO

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws