Gezondheid en welzijn

Wolf valt pony aan: Jaap Mekel negeert verplichte bescherming

Bewuste keuze om verplichte bescherming te negeren

Jaap Mekel, een wolvenconsulent uit Ravenswoud, verliest een exmoorpony aan een vermoedelijke wolvenaanval en besluit bewust geen extra maatregelen te nemen, ondanks de verplichting om dieren te beschermen tegen de wolf. Zijn keuze roept vragen op over de verantwoordelijkheid van veehouders en natuurbeheerders.

Geen wolfwerende rasters ondanks verplichting

Hoewel Mekel anderen adviseert over wolfwerende maatregelen en subsidies, heeft hij zelf geen rasters geplaatst rond zijn land. Dit druist in tegen de verplichtingen die veehouders en natuurbeheerders hebben om hun dieren te beschermen tegen wolven.

Natuurlijke balans vs. wettelijke verplichtingen

Mekel kiest voor een benadering die de natuurlijke balans in het gebied handhaaft. Hij laat zijn exmoorpony’s samen grazen met Schotse hooglanders en galloways, wat in het buitenland succesvol is gebleken als bescherming tegen de wolf. Echter, deze keuze kan worden gezien als nalatigheid ten aanzien van de verplichte bescherming van zijn dieren tegen de wolf.

Potentiële gevolgen van het negeren van verplichtingen

Het niet naleven van de verplichte beschermingsmaatregelen kan leiden tot juridische gevolgen voor Mekel. Bovendien kan dit voorbeeld anderen ertoe aanzetten ook hun verplichtingen te negeren, waardoor het risico op conflicten tussen wolven en landbouwhuisdieren toeneemt.

Noodzaak om verplichtingen en natuurlijke balans te heroverwegen

De situatie rond Jaap Mekel benadrukt de noodzaak om de balans te vinden tussen verplichtingen om dieren te beschermen en het handhaven van een natuurlijke balans in het ecosysteem. Dit roept de vraag op of de huidige regelgeving moet worden heroverwogen om zowel de belangen van veehouders en natuurbeheerders als die van wilde dieren te beschermen.

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws