Paardenrassen en fokkerij

Zeldzame geboorte van gezonde paardentweeling in Eemdijk

paarden paardensport paardenbedrijf paard

Het wonder van Eemdijk: paard bevalt van gezonde tweeling

In het Nederlandse dorpje Eemdijk is merrie Beatle bevallen van een gezonde tweeling, Blue en Belle. Dit bijzondere fenomeen wordt “het wonder van Eemdijk” genoemd en is het gesprek van de dag in het dorp met 800 inwoners. Dolf Veldhuizen, die in Eemdijk is opgegroeid tussen de paarden, heeft nog nooit eerder gehoord van een tweeling bij paarden.

Echo’s toonden geen tekenen van een tweeling

Verrassend genoeg toonden echo’s geen tekenen van een tweeling. Toen Mirjam uit Eemdijk afgelopen vrijdag een kijkje nam in de stal, was het een enorme verrassing om twee levende veulens te zien.

Zeldzaamheid van tweelingen bij paarden

In tegenstelling tot koeien en schapen, die regelmatig meer dan één jong krijgen, is het zeer zeldzaam voor paarden om een tweeling te hebben. Volgens Dolf Veldhuizen is de placenta van een paard niet geschikt om een tweeling te dragen. In de meeste gevallen gaat het na twee maanden fout, waardoor het een wonder is dat de tweeling gezond ter wereld is gekomen.

De zorg van drie toegewijde vrouwen

Dolf Veldhuizen schrijft het succes van Blue en Belle voornamelijk toe aan de toewijding en zorg van drie vrouwen: Mirjam, Esther en Charlotte. Zij hebben hun ziel en zaligheid in de verzorging van de paarden gestopt en ze dagelijks gevoed.

De toekomst van de veulens

De komende zes maanden blijven de veulens Blue en Belle bij hun moeder Beatle. Na deze periode zullen ze hun eigen weg gaan en een nieuw levenspad bewandelen.

Bron: RTV Utrecht

Aanbevolen artikelen

Nieuws van EquiHub

Minder lezen, meer weten

EquiHub maakt paardensportinformatie op internet toegankelijker voor Nederlandse en Belgische paardenliefhebbers. We houden lezers op de hoogte van relevante nieuws- en achtergrondartikelen uit nationale en internationale media.

Onze ervaren journalisten selecteren dagelijks belangrijke artikelen over de paardensport, waarna we een synopsis maken en een link naar het oorspronkelijke stuk bieden. EquiHub is zo een betrouwbare en uitgebreide bron voor paardenliefhebbers in Nederland en België.

Recent nieuws